Русия даде ясен знак какво за нея е Сърбия с

...
 Русия даде ясен знак какво за нея е Сърбия с
Коментари Харесай

Знакова руска визита в Сърбия

 

Русия даде явен знак какво за нея е Сърбия с първата задгранична аудиенция на външния министър Сергей Лавров след експлоадирането на коронакризата. Той дойде през днешния ден в Белград, 9 дни преди плануваната от Вашингтон среща в Белия дом сред водачите на Сърбия и Косово.

Лавров бе посрещнат на летището от едни от най-големите съперници на България – първият посланик Ивица Дачич. С Русия ни свързат близки връзки и никой не може да ги скапе, сподели Дачич, който постоянно изрича суперлативи за Москва.

Ключова тематика за нас са диалозите за района. Получихме дефинира оценки от Лавров, които ускориха безпокойството ни и не желая да скътвам от вас, че ни чака тежък интервал, в който ще се сблъскаме с напън за реализиране на нечии проекти, за които ние не сме осведомени, съобщи президентът Вучич след срещата си с Лавров, представен от РИА Новости.

Ще ни се наложи да бъдем доста деликатни за всяка препоръчана самодейност, добави президентът, визирайки тематиката на диалога – идната среща в Белия дом.

Москва ще одобри всеки вид за Косово, с който се съгласи Белград, само че не би желал договореността да остане единствено на хартия, както предходните, сподели Лавров. По всяка решение за Косово ние желаеме да имаме единодушието на Русия, отвърна му Вучич.

Дачич увери съветската страна, че Сърбия няма желание да се включва нито в НАТО, нито в глобите против Москва. Той обаче изиска да се усили двустранния стокообмен, който за предходната година надвиши 3,5 милиарда $ и предложи това да се разиска на сръбско-руска комисия, която той да оглави.

Отношенията ни с Русия в никакъв случай не са били по-добри в сравнение с до момента, сподели Дачич и подари на Лавров китара, направена от особено дърво за юбилея, който той не съумя да чества поради болестта. Мислех, че вършиме 50, не мога да допускам, че навършвате 70, сподели в типичния си жанр Дачич, прочут с музикалните поздрави, които насочва към Москва. Затова и подаръкът, който получи от Лавров, бе микрофон. Вучич пък зарадва госта си с виновност от нов вид грозде, отглеждано в Сърбия.

Президентът съобщи още, че е помолил Русия да отбрани православната черква на Балканите, предава ТАСС. Поисках от Русия да отбрани Православната черква поради всичко, което сега се случва в Черна гора и района, съобщи сръбският водач.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР